Thursday, 27 June 2013

Bila dosa melingkari diri..

Bila dosa melingkari diri..
Bila dosa semakin menghitam di hati..
hari-hari yang dilalui terasa kosong...

tapi yakin lah Allah sentiasa ada untuk hamba-hambaNya..
walau dosa HambaNya terlalu tinggi..
terlalu luas..




ku pohon doa dari kalian.....
 

Wednesday, 26 June 2013

" Saya ni budak biasa2 je.. "

" saya ni makhluk biasa je awak."
"saya ni budak biasa2 je "
" Sekolah pun dari sekolah biasa je tak macam awak"
" apa laa yang ada kat saya ni..tak ada apa2 pun "

Saya pun balas.. " tak ada istilah budak biasa ye, budak biasa2 jangan sebut "

Sebenarnya, memang saya kurang suka bila ada orang cuba rendah diri dengan berkata " saya ni budak biasa2 je..tak hebat macam awak..datang dari tempat yang membina rijal ummah..saya ni siapa laa "

Saya memang tak suka sebab saya tahu keadaan diri saya yang sebenar dan saya yakin semua orang boleh jadi bukan biasa2 even hanya untuk diri sendiri pun. Semua orang Allah bagi peluang untuk jadi luar biasa..untuk jadi rijal ummah. Cumanya terserah pada diri kita samaada nak jadi biasa-biasa atau nak jadi luar biasa.

Cuba bayangkan..kalau laa dulu Saidina Bilal bersifat rendah diri yang amat..
" siapa laa aku ni..budak hitam..hamba lagi tu..biasa-biasa je saya ni.. tak layak laa nak jadi hebat macam kamu ya Rasulullah dan sahabat yang lain"

kalau laa Saidina Bilal jenis yang macam kat atas ni, memang sampai sekarang laa kita tak kan kenal Saidina Bilal tu siapa.. walaupun dia hamba berkulit hitam, dia tahu dia ada hak untuk menjadi yang luar biasa di sisi Allah.

Islam itu didatangkan adalah untuk menjadikan manusia yang dia rasa dirinya biasa-biasa berubah kepada luar biasa!! Kena yakin tu!!

............
Usah lah berperasaan sebegitu..
merasakan diri hanya biasa-biasa sahaja..
kelak perasaan itu..
akan membuatkan diri mu hilang peluang yang Dia sediakan
untuk menjadikan dirimu hebat di sisi Dia dan orang lain..
.........................


Kalau laa budak ni berfikiran..
" aku dah gemuk..gemuk je laa..malas laa nak main ke nak senam ke.. sebab aku memang dah gemuk " 
sampai ke sudah laa budak ni akan gemuk dan makin gemuk..
ada juga laa usaha dia nak main kan.. kesian nya tengok.. 

Okay.. Last but not least,
Jangan pernah berhenti berharap dengan rahmat Nya!!
Rahmat Allah itu bisa membuatmu jadi LUAR BIASA!!

Ku pohon doa dari kalian =)


Monday, 24 June 2013

CoreTan Di petang hari

Assalamu`alaikum semua..
moga semuanya dalam Rahmat dan redha Nya selalu. insya Allah =) 

dah lama tak menulis sesuatu dalam blog saya ni. 
sampaikan ada yang kata...
" bila nak tulis lagi??"
"akak..blog akak tu update brapa bulan yang lalu..lamanya tak update"

I thought no one will interested to read my blog ( english salah betulkan ye) 
ye laa. blog yang saya rasa biasa2. 
tak sehebat orang itu yang selalu penulisannya tentang pemikirannya yang orang kata CRITICAL THINKING..
tak sehebat orang tu yang punya penulisan cerpen atau cerita2 yang menarik dan menyentuh jiwa..
tak sehebat orang tu yang punya penulisan2 motivasi yang best
tak sehebat orang tu yang pandai mengulas tentang isu-isu dunia sekarang dengan idea dan sudut pandangnya yang berbeza dari orang lain..
tak sehebat orang tu berkarya, berpuisi bagai..yang menarik semuanya..

cukup lah wahai diri!!
cukup lah nak banding-bandingkan dengan orang lain. 
memang tak menulis laa diri saya ni kan..

apa-apa pun memang saya niat nak share kan apa2 yang saya ada untuk kalian yang sudi membaca coretan saya yang biasa-biasa ini. Saya harap sangat ia akan mendatangkan manfaat buat kalian dan diri saya..

baru-baru ni, hari jumaat yang lepas, Allah izin 5 orang sahabat2 kami mengalami kemalangan yang Allah izin terjadi.. seorang maut, seorang kematian anak yang dikandungnya dan suaminya mengalami kecederaan yg serius. dan seorang yang kini masih lagi dalam wad ICU..yang lain juga mengalami cedera di tubuh mereka. 
[ini ialah pelajar yg masih berada dalam wad ICU hingga kini]


kalau nak baca kisah apa yang terjadi..ni link blog senior saya di sini : 
saya sendiri baca memang terharu dan sedih sangat..

sahabat yang maut tu merupakan pelajar di London. Sumaiyah namanya. 
apa yang saya rasa dia istimewa sangat ialah dia pergi menghadap Allah dengan Syahadah yang diucapkan tanpa bantuan siapa-siapa pun..oohh sungguh istimewanya diri mu..moga Roh mu di jannah yang abadi T_T

Dia pergi dengan syahadah..
sahabatku dulu juga pergi dengan syahadah..
ooooh istimewanya kalian diberi peluang pergi bertemuNya dengan kunci itu..
bukan semua orang mendapat peluang itu..
pastinya ada sesuatu yang membuatkan kalian peroleh nikmat itu.. 

aku?? 
kita??

maksiat masih lagi bergelumang..
dunia masih lagi mencengkam di jiwa..
amalan masih lagi sedikit..
sangat sedikit..

kematian datang tak kira waktu..
hari ini Allah masih lagi bagi hidup sebagai tanda masih ada lagi peluang untuk bertaubat dan beramal..
Rahmat Allah itu luas..insya Allah keampunan dan rahmatNya pasti ada untuk kita..

Allah swt mendatangkan ujian mengikut kemampuan hamba-hambaNya.
Allah swt mendatangkan ujian adalah sebagai peluang untuk hambaNya mendapat pahala..
bila kita yakin dengan Allah..segala ujian yang datang, pasti akan cuba untuk hadapinya dengan positif dan sebaiknya. 

aku nampak kalian sungguh positif. jeles rasanya. 

ok. setakat ini dahulu coretan saya. 
ku pohon doa dari kalian semua =)